top of page

JELES NAPOK - MIKULÁS NAPJA - DECEMBER 6.



MI A KÜLÖNBSÉG a Karácsony és a Mikulás napja között? 1. Magyarországon a Mikulás napja és a karácsony két különböző esemény. 2. Mi a Mikulást december 6-án ünnepeljük, a karácsonyt pedig december 24-e és 26-a között. 3. A Mikulás a gyerekekhez kapcsolódó esemény, amikor is ők édességeket és apró ajándékokat kapnak tőle. A csokoládé mikulás egy jellegzetes ajándék. 4. A Karácsony egy családi esemény, és a hagyomány szerint mi Magyarországon ekkor Jézus születését ünnepeljük. Karácsonyfát állítunk, különleges ételeket készítünk a család számára és minden családtag megajándékozza egymást. 5. Néhány vallásos családban a Kis Jézus vagy egy angyal hozza az ajándékokat december 24-én, de nem a Mikulás.


A karakter EREDETE 1. Történelmileg a Mikulás karaktere két különböző karakterből származik. 2. Az első a pogány Télapó az, aki sok nép mitológiájában megtalálható a francia Père Noël karakterében. Úgy vélik róla, hogy karaktere a germán Odin istentől származik. Ez a pogány isten, mint alak, jutalmat vagy büntetést hoz a téli napfordulónál (ez a legrövidebb nap az évben), az emberek tetteitől függően. 3. A második, egy keresztény szent, Szent Miklós. Ő mindig kedves és nagylelkű az emberekhez. 4. Ilyenformán nekünk, magyaroknak két különböző szavunk van a Santa Clausra. A Télapó és a Mikulás, a Nicholas szó szláv változatából.


DED MOROZ 1. A kommunista időszakban a pogány Télapó szót használták hivatalosan - az orosz „Ded Moroz”- nak megfelelően - aki Szilveszterkor hozza az ajándékot. 2. Manapság a Mikulás nevet gyakrabban használják. 3. Ded Morozt gyakran kíséri Snegurochka, az unokája és segítője.


SZENT MIKLÓS 1. Santa Claus másik magyar neve, a Mikulás a keresztény szenttől származik, Nicholas. 2. A myrai Szent Miklós Patarában született és Myra püspöke lett (mai Demre Törökországban) a 4. században. 3. Híres volt a titkos ajándékozásairól, például a cipőkben elhelyezett pénzérmékről. 4. A legenda szerint egy szegény embernek volt három lánya, de nem tudta megházasítani őket, mert nem volt hozományuk. Szent Miklós segíteni akart nekik, de nem akarta, hogy tudjanak róla. Ezért az éjszaka leple alatt elment a szegény ember házába és a nyitott ablakon keresztül bedobott hozzájuk három arany pénzzel teli pénztárcát.

DECEMBER 6. 1. Magyarországon a Mikulás december 6-a előtti éjjel jön (a katolikus naptár szerint ez Szent Miklós névnapja) és apró ajándékot hoz a gyerekeknek. Amikor a kicsik másnap reggel felébrednek, a szobáik ablakaiban levő cipőikben találják meg ezeket a meglepetéseket. 2. Ilyenkor általában csak édességeket, gyümölcsöt és kisebb ajándékokat kapnak, mert a nagyobb és drágább ajándékoknak karácsonykor örülhetnek. 3. A hagyomány szerint, ha jók voltak, akkor ajándékot, ha rosszak voltak, virgácsot kapnak (a virgács a gallyak egy csokra és a verést szimbolizálja). De általában megkapják mindkettőt, viszont manapság a virgácsok már aranyozottak és csak jelképes jelentésük van.

ÜNNEPLÉS az óvodákban és iskolákban 1. Természetesen, a gyerekek nem tudnak találkozni a Mikulással éjjel, amikor jön, csak az ajándékok jelenlétéből tudják, hogy ott volt. 2. Viszont egy igazi Mikulás elmegy az óvodákba és iskolákba december 6-án, és ad néhány kicsi ajándékot (általában édességet) a gyerekeknek. 3. Neki fehér szegélyű hosszú, piros köntöse, hasonló piros Mikulás sapkája és fehér szakálla van. 4. Általában kicsi piros zsákban levő ajándékokat osztogat, amit mi Mikulás csomagnak nevezünk.

Régi és modern HAGYOMÁNYOK 1. Magyarországon a Mikulás ajándékozás hagyománya körülbelül 100 évvel ezelőtt kezdődött. Azóta a karaktere megváltozott. 2. Régebben a Mikulás sétált a házak körül, és egy vagy több krampusz kísérte (démoni karakterek). A Télapó a jóságot és a jótettekért járó jutalmat, a krampuszok pedig gonoszságot és a rossz tettekért járó büntetést képviselték. (Hasonlóan a pogány Odin istenhez, aki egy személyben jó és rossz.) 3. Manapság a Mikulás gyakran megy krampuszok nélkül és nem bünteti, hanem csak jutalmazza a gyerekeket. Jó, nagylelkű és nem ijesztő már. 4. Régebben úgy gondolták, hogy a Mikulás a Mennyországban él és onnan ajándékoz december 5-én éjjel. 5. Ma már úgy mesélik, hogy Rovaniemi-ben él Lappföldön, és rénszarvas-szánon utazik. 6. December 6-a körül, Joulupukki (a Mikulás finn neve) repülőgéppel jön Rovaniemiból Magyarországra, hogy találkozhasson a magyar gyerekekkel és megajándékozhassa őket.

3 views0 comments
bottom of page